Grundkurs Hörsel
Datum: 01 januari 2025 - 31 december 2025
Tid: 08:00 - 17:00
Plats: Distans
Den här grundkursen gällande hörsel riktar sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvård, kommunal omsorg eller är anhörig till en person med hörselnedsättning.
Välkommen att ta del av vårat material!
Utbildningen är framtagen i samarbete mellan Borlänge kommun och Region Dalarna. Att genomföra hela utbildningen tar ca 60 minuter men det går bra att titta i omgångar eller repetera/titta flera gånger vid behov.
Hörsel är ett av våra starkaste sinnen men funktionen försämras med åldern. Det är därför väldigt vanligt att stöta på personer med nedsatt hörsel.
När hörseln försämras spelar synen en viktigare roll och vice versa. Våra övriga sinnen hjälper till att kompensera och underlätta vardagen när hörseln försämras, utan att vi ens tänker på det.
Med ökad kunskap om hörselnedsättning så kan du göra skillnad i en persons vardag. Det kan handla om hur du bemöter personen men också om hur du kan stötta och uppmuntra användandet av hörhjälpmedel. Du spelar en viktig roll för att kunna hjälpa personer med hörselnedsättning att bli mer delaktiga, självständiga och få bättre livskvalitet.
Hörseln ger oss viktig information om omvärlden och hjälper oss att registrera ett brett spektrum av olika ljud, allt från viskningar till högt buller. Med hjälp av hörseln kan du:
- Uppleva ljud
- Särskilja ljud
- Reglera den egna röststyrkan
- Höra varningssignaler
- Orientera dig
- Vara social
- Ta till dig information
Se film:
Hörselnedsättning drabbar många, framför allt äldre. När vi möter en person med nedsatt hörsel kan det vara svårt att se eller uppfatta detta.
En hörselnedsättning kan exempelvis bero på:
- Vaxpropp
- Stigande ålder
- Miljöfaktorer/buller
- Trauma/yttre våld
- Sjukdom
- Medfödd hörselnedsättning
Det är inte alltid vi uppfattar att en person har hörselnedsättning. Ibland ser vi att personen har hörapparat. Ett annat tecken kan vara att en person frågar om och verkar missuppfatta det som sägs.
Det vi inte kan se är att det krävs mycket energi för personen att försöka uppfatta vad den andra säger vilket gör att man kan bli mycket trött. Personen kan även känna sig utanför i sociala sammanhang när man inte hör vad andra pratar om. Det kan leda till en stor stress eller att personen isolerar sig. Stress i sig kan också leda till att det blir svårare att ta till sig information. Det är även svårt att vara delaktig vid olika sammankomster när man inte hör.
Se filmer:
Orsaker till hörselnedsättning
Hörselnedsättning och forskning
Obehandlad hörselnedsättning är den största riskfaktorn för demens, enligt bl.a. en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.*
När en person inte hör ordentligt används en större del av arbetsminnet till att höra istället för att även lagra information i långtidsminnet. Det här innebär att minnet inte aktiveras som det ska och på sikt försämras det. Obehandlad hörselnedsättning ökar alltså risken för att demens uppstår tidigare, att demens försämras snabbare eller att personen upplevs mer dement än den är.
Därför är det viktigt att ta kontakt med vårdcentral eller Hörcentralen, när man misstänker en hörselnedsättning, så att man kan få hjälp i tid.
Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission - The Lancet
Här har du möjlighet att lyssna på hur det kan vara att ha en hörselnedsättning.
Se film:
Hörapparat är ett vanligt hjälpmedel vid hörselnedsättning. Det finns flera olika typer av hörapparater. Tänk på att en hörapparat inte botar nedsatt hörsel men den hjälper personen att höra bättre. Hörapparater inklusive tillbehör är alltid individuellt utprovade. Låna därför inte andras hörapparater.
Det är viktigt att sätta hörapparaten i rätt öra. De kan ha olika styrkor och inställningar. Det ska finnas en röd markering för höger öra och blå markering för vänster öra. Dessa markeringar finns ibland både på hörapparaten och insatsen.
När en person använder hörapparat fungerar den bäst:
- Vid samtal mellan två personer
- I lugn miljö
Hantering av hörapparat
Med utbytbara batterier:
För att slå av en hörapparat med utbytbara batterier öppnas batteriluckan. När batteriluckan sedan stängs startar hörapparaten, oftast spelas ett ljud eller melodi för att signalera att apparaterna startats.
Det är viktigt att byta batterier med jämna mellanrum. Apparaten meddelar detta med ett ljud som hörapparatsanvändaren hör.
Klisterlappen på batteriet ska vara kvar tills batteriet ska användas. Det är den som gör att batteriet inte laddar ur.
Med inbyggt batteri:
En del hörapparater har inbyggd batteri och är laddningsbara. Då gäller det att komma ihåg att ladda dem varje natt eller när de inte används. Hörapparater med laddningsbara batterier, slås av när hörapparaten sätts i laddaren under förutsättning att laddaren är kopplad till elnätet. Hörapparaten startar när den lyfts ur laddaren, oftast spelas ett ljud eller melodi för att signalera att apparaterna startats.
Rengöring:
När personen har fått hörapparater utprovade är det viktigt att de rengörs regelbundet. Rengöring sker enligt instruktion från hörcentralen eller utifrån de rekommendationer som gäller för den specifika hörapparaten.
Om personen har två hörapparater är ett tips att arbeta med en hörapparat i taget. Detta för att inte förväxla delarna och för att kunna se hur hörapparaten ska monteras ihop igen.
Via länkarna nedan hittar du information och filmer som visar tips på service/rengöring av hörapparat, exempelvis:
- Byte batteri
- Slang
- Filter
Se filmer:
Orsaker till hörselnedsättning - YouTube
Hörselnedsättning | Hos Audionomen
Felsökning
Om du misstänker att hörapparaen är ur funktion kan du enkelt kolla om batteriet fungerar som det ska genom att kupa händerna runt hörapparaten. Den ska då pipa eller tjuta om den är påslagen och fungerar.
Om hörapparaten inte piper kan det bero på att batteriet är slut eller att det är något i vägen för ljudet, exempelvis vax eller fukt i slangen eller öroninsatsen. Hörapparaten kan då vara i behov av rengöring.
Om hörapparaten piper när den sitter i örat kan det bero på en vaxpropp.
Om problem kvarstår kontaktas Hörcentralen.
Det finns också andra hjälpmedel som kan användas vid hörselnedsättning. Här är några exempel:
- Offentlig teleslinga
- Hörslinga eller streamer till TV
- Samtalsförstärkare med halsslinga eller lurar
- Telefoner med slinga och/eller justerbart ljud
Om det är svårt för en person med hörselnedsättning att höra vad som sägs så kan en samtalsförstärkare vara bra. T.ex. om man inte har fått hörapparat utprovad eller inte klarar av att använda den. Det kan vara en god idè att köpa in en samtalsförstärkare till enheten för att underlätta personens kommunikation med personal eller anhöriga.
För att en person med hörselnedsättning ska kunna upptäcka att något händer runt omkring så finns bl.a.
- Brandvarnare som är kopplad till lampor och/eller vibrator för att en person med hörselnedsättning ska bli varse om att larmet går
- Väckarklocka med vibration
- Dörrklocka som är kopplat till en lampa eller vibrator när dörrklockan ringer
- Telefoner som kan blinka när den ringer
Vissa av dessa hörhjälpmedel kan förskrivas från Hörcentralen utifrån framtagna riktlinjer. Andra produkter får personen köpa själv i butik eller via nätet om önskemål finns.
Ta kontakt med Hörcentralen vid frågor och funderingar.
Telefon 010-249 21 29 Telefontider måndag - torsdag kl: 08:00 - 09:30
Olika röster och röstlägen kan uppfattas olika tydligt. Generellt är det lättare att uppfatta en bekant röst i ett samtal. För att underlätta ett möte med en person som har en hörselnedsättning så är det bra att tänka på följande:
- Uppmärksamma personen på att du kommit in i rummet
- Prata en i taget
- Tala tydligt men överdriv inte din artikulering och tala även något långsammare än vanligt
- Höj inte rösten, upprepa samma mening om personen inte uppfattar vad du säger. Om personen fortfarande inte hör/uppfattar vad du säger så prova att använda andra ord
- Stå mitt emot personen som du talar med så att denne ser både ditt ansikte och kan läsa av dina läppar
- Placera dig så att du inte står i motljus, försök istället se till att ljuset faller på ditt ansikte
- Om personen hör bättre på ena örat så är det lämpligt att vara på den sidan vid ex. promenad
- Ta bort störande bakgrundsljud – stäng av radion och tv så att ni hör varandra på bästa sätt
Om man upplever att det är mycket ljud som stör och ekar i ett rum så kan man dämpa ljudet på olika sätt.
Exempelvis:
- Stäng dörrar och fönster för att stänga ute ljud från t.ex. trafik, diskmaskin o.s.v.
- Tjocka gardiner, tavlor, bonader, dämpande plattor eller absorbenter som sätts på vägg eller i tak , m.m.
- Tassar på stolarna
- Duka med mjuka underlägg vid måltid
Nu har du fått baskunskaper kring hörsel och hörselnedsättning samt tips och idéer på hur du kan underlätta vardagen för en person med hörselnedsättning. Kom ihåg att du är viktig och att du kan göra skillnad i en persons vardag.
Här kommer en kort sammanfattning:
Se film:
- Vårdcentralen kan vara en första instans för kontroll av vaxpropp och hörseltest. Vid behov kan vårdcentralen remittera vidare.
- Hörselvården ansvarar för hörselrehabilitering samt förskriver hörselhjälpmedel. Hörselvården är ett samlingsnamn för Hörcentralen, Pedagogiska hörselvården och Tekniska hörselvården.
- Tolkcentralen – teckenspråkstolk och skrivtolk. Läs mer på 1177
- Syn- och/eller hörselinstruktör – finns i vissa kommuner som ett extra stöd för tips och råd. Kontakta din kommun för mer information.
Här hittar du mer information:
Läs mer om hörsel och nedsatt hörsel här:
Pedagogisk hörselvård Dalarna - 1177
Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Hörsellinjen – HRF
Sveriges dövas riksförbund (SDR)
Äldrekursen – Nationellt kompetenscenter för dövblindfrågor
Om du vill testa din hörsel:
Välkommen till Hörseltestaren! - Hörseltestaren (horseltestaren.se)