Region Dalarnas visselblåsartjänst

Visselblåsartjänsten WhistleB är en kanal genom vilken du anonymt kan rapportera om allvarliga, arbetsrelaterade missförhållanden som rör Region Dalarna.

Vem kan visselblåsa?

Visselblåsartjänsten är till för särskilda personkategorier som representerar eller är yrkesverksamma inom Region Dalarna, exempelvis medarbetare, entreprenörer, konsulter, praktikanter och inhyrd personal. Volontärer samt arbetssökande omfattas också. Dessutom kan personer som tidigare tillhört någon av kategorierna och har information om oegentligheter som inträffat under deras tid inom organisationen göra en anmälan.

Vad kan du rapportera om?

Visselblåsartjänsten är avsedd för att rapportera och uppmärksamma Region Dalarna på allvarliga arbetsrelaterade oegentligheter och missförhållanden, det så kallade missförhållandekravet. Det innebär att det som rapporteras ska vara av allvarlig karaktär och ha ett allmänintresse, exempelvis handlingar som bryter mot lagstiftning eller allvarliga avvikelser från Region Dalarnas styrande dokument. Exempel på sådana missförhållanden kan vara:

  • ekonomisk brottslighet
  • korruption eller mutor
  • säkerhetsbrister
  • utnyttjande av ställning eller jäv.

Missförhållandekravet innebär också att rapporten inte får röra enbart personligt missnöje, såsom arbetsförhållanden, organisatoriska frågor, chefskap eller konflikter på arbetsplatsen. Dessa ärenden bör istället hanteras genom regionens vanliga rutiner och diskuteras med din chef, personalenheten, facklig representant eller skyddsombud.

Behöver visselblåsaren ha bevis?

För att omfattas av visselblåsarlagens skydd krävs att visselblåsaren uppfyller det så kallade visshetskravet. Det innebär att den som rapporterar ska ha ”skälig anledning att anta” att uppgifterna är sanna. Det är inte nödvändigt att visselblåsaren har konkreta bevis för missförhållandet, men det måste finnas goda skäl att tro att det förekommer.

Om visselblåsaren har någon form av förstahandsinformation är det troligt att visshetskravet anses uppfyllt. Däremot ger inte enbart skvaller, rykten eller hörsägen tillräcklig grund för att skydd enligt lagen ska gälla.

Vilka skydd erbjuder visselblåsarlagen?

Visselblåsarlagen ger tre huvudsakliga skydd för visselblåsare:

  1. Ansvarsfrihet vid brott mot tystnadsplikt.
  2. Skydd mot hindrande åtgärder.
  3. Skydd mot repressalieåtgärder.

Skyddet av repressalier och ansvarsfrihet gäller under förutsättning att den rapporterande personen är, har varit eller kan komma att bli verksam i den verksamhet som rapporten avser - eller alternativt en annan verksamhet som den rapporterande personen är eller har varit i kontakt med genom sitt arbete.

Skyddet kvarstår oavsett utgången av utredningen i det aktuella visselblåsarärendet, så länge både missförhållandekravet och visshetskravet är uppfyllda.

Riktlinje för visselblåsartjänsten

I riktlinjen finns mer detaljerad information om Region Dalarnas visselblåsartjänst. Där kan du bland annat läsa om vilket skydd som finns för visselblåsaren enligt visselblåsarlagen, till exempel när det gäller visshetskravet och missförhållandekravet.  

Region Dalarnas riktlinje för visselblåsartjänsten

Så visselblåser du

  1. Använd en privat enhet
    För att skydda din anonymitet rekommenderas att du använder en privat enhet som inte är ansluten till Region Dalarnas nätverk.
    Privat enhet: Skriv in webbadressen manuellt i din webbläsare eller använd QR-koden med din privata mobiltelefon.
    Jobbdator: Om du använder din jobbdator, kopiera och klistra in webbadressen i webbläsaren.

  2. Gå till visselblåsartjänsten
    Besök https://report.whistleb.com/regiondalarna eller läs av QR-koden med din privata mobiltelefon
    QR-kod för visselblåsartjänsten.

  3. Följ instruktionerna
    När du öppnat tjänsten, följ de stegvisa instruktionerna på skärmen.

  4. Spara ID-nummer och lösenord
    Efter att du skickat in din rapport visas ett ID-nummer och lösenord på skärmen. Skriv ner och spara dessa uppgifter på ett säkert ställe. Du behöver dem för att logga in och följa upp statusen på din rapport.

Du är fortsatt anonym i hela dialogen, och alla rapporter besvaras skyndsamt.

Om du inte vill använda visselblåsartjänsten kan du istället rapportera muntligt eller genom ett fysiskt möte. Kontakta i så fall visselblåsarfunktionen via mejl. Observera att du inte är anonym om du väljer att rapportera på det sättet.

Det går också bra att rapportera ett missförhållande till följande angivna myndigheter: 
Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden.

Vad händer sen?

Visselblåsarfunktionen granskar din rapport och skickar ett svar via WhistleB, oavsett om den bedöms som ett visselblåsarärende eller inte. Om information saknas kan följdfrågor ställas i systemet. Därför är det viktigt att du loggar in igen inom 10 dagar för att komplettera din rapport. Återkoppling till den rapporterande personen ska göras senast inom tre månader. Rapporter som inte enligt lagen bedöms vara visselblåsarärenden stängs, och du får information om andra sätt att ta ärendet vidare.

Har du frågor?

Kontakta Region Dalarnas visselblåsarfunktion.
visselblasar.funktionen@regiondalarna.se