Edman Kristina
Med Dr, arbetar som Forskningsstrateg och Vårdutvecklare i Folktandvården Dalarna, Falun. Tandhygienistexamen 1983. Affiliering: Institutionen för Käkkirurgi, Medicinska fakulteten, Uppsala Universitet.
Projekt
Disputerade i april 2016 med avhandlingen "Epidemiological studies of Oral Health, development and influencing factors in the county of Dalarna, Sweden 1983-2013" vid Uppsala Universitet.
Tandhälsan, med avseende på de två vanligaste sjukdomarna karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning), har förbättrats avsevärt de senaste decennierna. Detta visar sig också genom att fler personer behåller sina egna tänder högt upp i ålder, de allra flesta livet ut.
Men, även om tandhälsan generellt har förbättras ser vi försämringar gällande framför allt tandlossning, men även karies och det finns skillnader mellan olika grupper. Lågutbildade och låginkomsttagare har i högre utsträckning en sämre tandhälsa.
Tandhälsa har traditionellt mätts som frånvaro av sjukdomar i munnen. Under de senaste årtiondena har dock synen på tandhälsa förändrats och olika tillvägagångssätt att mäta hur människors mun- och tandhälsa påverkar livskvaliteten har utvecklats.
Mun- och tandhälsan är en del av allmänhälsan och bidrar också till en god folkhälsa. För att kunna planera för en god tandhälsa för befolkningen krävs data som visar det aktuella munhälsoläget samt den utveckling som skett. Det ger oss möjligheter att försöka förstå hur framtiden kan se ut genom att olika trender kan upptäckas.
I Dalarna har munhälsoundersökningar gjorts vart 5:e år sedan 1983. Kristina har medverkat i genomförandet av dessa 2008, 2013 och 2018.
Aktuella projekt
Vetenskapliga publikationer